1) Afhankelijk van wanneer en waar je jouw stage doet, kan het je helpen om de onderwerpen te kiezen de je moet/wilt studeren in de toekomst.
Er zijn mensen die zeer gelukkig zijn en van jongs af aan exact weten wat ze willen doen wanneer ze opgroeien. Hierdoor is weten welke werkervaring te volgen en wat te studeren altijd een gemakkelijker proces. Als je echter niet weet wat je later wilt doen, kan een stage een ideale manier zijn om je te helpen beslissen wat te studeren op school of de universiteit. Als je een stage doet bij een boekhoudkundig kantoor en je houdt hiervan, dan weet je dat je een wiskundige studie moet aanvangen. In deze tijd hebben we geluk dat het niet altijd nodig is om specifieke onderwerpen te studeren om een bepaald diploma te behalen. Schakeljaren zijn hier een perfect voorbeeld van. Dus mijn voorstel is, zelfs als je na één of een aantal stage(s) nog onzeker bent, om onderwerpen te studeren die je fijn vint om te doen en om verscheidene vakken te nemen uit verschillende afdelingen: kunsten, wetenschappen, talen, sociale wetenschappen, enz.
2) Het verbeterd je begrip van een bepaalde industrie.
Je hebt misschien wat vooroordelen over het werk in een bepaald veld. Ik dacht, bijvoorbeeld, altijd dat ik een advocaat wou zijn, denkende dat het een glamoureus leven is gevuld met drama en wereldse kennis en verfijning. Na een week gewerkt te hebben bij een advocatenfirma… merkte ik dat ik niet meer verkeerd kon zijn. Persoonlijk vond ik het saai en er was veel meer papierwerk en administratie dan ik dacht. Al snel besloot ik om een ander pad te volgen en sindsdien werk ik en doe ik stages gerelateerd aan talen. Ik ben het juiste pad voor mezelf nog aan het uitwerken maar elke keer leer ik meer en meer.
3) Het is een uitstekende investering van je tijd.
Neem het aan van iemand die reeds vele zomervakanties heeft meegemaakt de laatste 21 jaar van mijn leven. Vanaf het moment dat me verteld werd dat ik best begon na te denken over werkervaring opdoen, heb ik 20 maanden vakantie gehad in de voorbije 7 jaar. Dat zijn 89 weken, 623 dagen, 14.961 uren… je snapt me wel – en dat zijn enkel de zomervakanties! Ga je echt elke seconde van elke zomervakantie van je leven onthouden? Als je 35 bent, zal je je de tijd dat je op de zetel snoep zat te eten niet herinneren; maar wel of dat de zomer was dat je jou passie (of onverschilligheid) en liefde (of afschuw) voor een bepaalde industrie. Investeer je tijd wijselijk. Het zal je goed dienen in de toekomst.
4) Ze staan zeer goed op je CV.
Een Amerikaans magazine genaamd “TIME” schreef een artikel over afgestudeerde studenten waarin stond dat 80% van de werkgevers studenten verkiest die een formele stage gedaan hebben alvorens ze aan te nemen.
Dit is een noot aan de ouders – ja jullie, de moeder of vader piekend over de schouder van je kind om zeker te zijn dat deze zijn of haar internet tijd wijselijk besteed… U weet precies wat ik bedoel. Er is geen manier om dit verbloemd te zeggen. Stages zijn niet enkel tijdrovend, ze zijn ook zeer kostelijk. Sommige stages zijn onbetaald. Maar je kind financieel door een stage helpen is een enorme investering. Het is makkelijk voor mij om dit te zeggen, gezien ik aan het ontvangende eind ben… ik ben niet degene die betaald! MAAR dit is een zeer productieve manier om geld aan je dierbare kinderen te besteden. Niet enkel zal het hun onafhankelijkheid verhogen maar het helpt hen volwassen te worden en ideeën te ontwikkelen over hun eigen carrière. Zelfs als ze een stage doen die niet direct aansluit bij hun carrière in de toekomst, zullen ze waardevolle levenslessen en ervaringen leren die ze op geen enkele andere manier kunnen opdoen.
Terug naar de jongere generatie. Niet opgeven. Ik weet hoe hard het is om te proberen om je ouders te overtuigen dat een onbetaalde stage een goed idee is. Mijn vader bewaakt zijn geld met zijn leven. Mijn advies is: geef hen tijd om aan het idee te wennen. Als je gelijk mij bent, geraak je gefrustreerd als ze jouw standpunt niet kunnen zien. In plaats van jou overtuigend argument naar hun te schreeuwen, schrijf het op. Schrijf alle baten en voordelen op die je zal ontvangen van de stagen, en alle manieren waarop het je leven zal beïnvloeden en hoe je zal proberen om dit terug te geven aan je familie als blijk van dank. Mogelijk kan je hun tegenargumenten anticiperen en in je geschreven tekst verwerken, zodat je voorbereid bent en een helder antwoord kunt geven op voorhand. Op deze manier toon je ook dat je hun bezorgdheid omtrent de stage begrijpt. Dit is exact wat ik deed toen ik mijn ouders vroeg of ik een stage mocht doen bij OrientaEuro. Het kostte me een email van 3 pagina’s om hun te overtuigen en nu zijn ze zelfs meer enthousiast dan ikzelf. Ik heb nu de tijd van mijn leven – ik werk in Brussel aan een project waarover ik gepassioneerd ben en leer continu nieuwe dingen.
Echter, ik begrijp ook dat een onbetaalde stage simpelweg geen mogelijkheid is voor vele mensen. Dat is ook geen probleem. Alle ervaring is goede ervaring, als je initiatief en onafhankelijkheid toont. Je zou in McDonald’s kunnen werken en dat zou nog steeds goed staan op je CV. Wees zeker dat je uitlegt welke waardevolle vaardigheden je onderweg hebt meegenomen: teamwork, klantenservice?
5) Het is een lang proces van wachten, E-mailen en afwijzingen.
Laten we realistisch zijn: dit is geen fijn deel van het proces. Wees NIET ontmoedigd door de monotonie van stage applicaties. Dit hebben we allemaal meegemaakt. Het kan intimiderend zijn om te solliciteren naar stageplaatsen en jobs, zeker als je de vele formulieren ziet die ingevuld moeten worden, om nog maar te zwijgen van continue je CV en motivatiebrief aan te passen aan de functiebeschrijving. Het is een lang en repetitief proces. Hoe vreselijk het idee ook klinkt, solliciteer zo veel mogelijk; hoe meer mensen je contacteert, hoe waarschijnlijker het is dat je een antwoord krijgt van één van hen. Solliciteer zelfs bij bedrijven die geen stageplaatsen adverteren – zoek bedrijven waar je gepassioneerd over bent en contacteer hen. Dit toont dat je initiatief neemt en het feit dat je hun contacteert, toont dat je geïnteresseerd bent in hun bedrijf. Het ergste dat ze kunnen doen, is nee zeggen. Het is altijd handig om in de toekomst veel te oefenen op het schrijven van brieven, emails, enz. Als je niet zeker bent over hoe een goede email te schrijven, waarom lees je dan niet onze blog voor richtlijnen?
Onthoud dat als één deur sluit, een andere opent.
6) Oefening baart kunst.
Hoe meer interviews en applicaties je doet, hoe beter je erin wordt. EN dit helpt om je voor te bereiden op het interview voor je droomjob. Al het invullen van formulieren en tandenknarsen zal niet voor niets geweest zijn. Onthoud dat goede dingen komen tot zij die geduld hebben. Al deze applicaties, interviews, werk ervaringen, telefoongesprekken, koffiezetten, fotokopiëren… het is allemaal goede oefening. Aan het einde van je stage zal je ’s werelds beste kop koffie kunnen zetten. Vertrouw me, dat ZAL later waardevol zijn.
7) Het versterkt je vaardigheden en kennis.
Volgens “TIME” magazine vindt 60% van de werkgevers dat het sollicitanten aan interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden ontbreekt. Door een internship te doen, zelfs als het in een veld is waarin je niet denkt geïnteresseerd te zijn of als je oninteressante taken moet doen – zoals koffie zetten of de telefoon beantwoorden – krijg je een uitstekende kans om je communicatieve vaardigheden bij te schaven. Ik ben een stil en verlegen persoon, maar ik moest mezelf in het diepe eind werpen. Praat met iedereen. Wees open. Ik snap hoe moeilijk dat kan zijn voor sommige mensen – werkelijk waar. Maar het is niet het eind van de wereld om jezelf een beetje voor schut te zetten. Je zal er slechts een fantastisch verhaal aan overhouden voor tijdens etentjes. Begin klein, en werk je op.
8) Netwerken.
Door je interpersoonlijke vaardigheden te oefenen, ontmoet je misschien ook een persoon die mogelijk zeer belangrijk is in je toekomst. Praat met iedereen. Hoe slecht je dag ook gaat, wees altijd beleefd, blijf glimlachen en hou je stemtoon positief. Begin bij koetjes en kalfjes – het weer – en werk je zo op naar meer serieuze onderwerpen. Als je in een groot gebouw werkt, praat tegen mensen in de lift – vraag hen wat ze doen, toon interesse. Nodig collega’s uit voor een drankje na het werk.
9) Het bouwt zelfvertrouwen.
Stages laten je toe om al de voorgenoemde vaardigheden te oefenen: netwerken, interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden, enz. Hoe meer ervaring je hebt, hoe zelfverzekerder, comfortabel en tevreden je zal zijn in het uitvoeren van taken, onafhankelijk of in team.
10) Je begeleider is een mogelijk referentiepunt in toekomstige sollicitaties.
Doe je werk goed en maak indruk op je baas. Hij of zij kan je hachje redden in de toekomst. Mijn advies is om een aangename en vriendelijke relatie te ontwikkelen tussen jou en je coördinator. Probeer met hen in contact te blijven als je vertrekt. Als je daadwerkelijk goed werk hebt geleverd en interactie had met team ben ik zeker dat ze graag horen over de vooruitgang die je boekt. Misschien vragen ze je zelfs terug in de toekomst voor betaald werk.
Hey! Wist je dat OrientaEuro stageplaatsen aanbiedt? Waarom bekijk je ze niet eens op onze website? www.orientaeuro.eu/internships