We hebben allemaal kenmerken die ons uniek maken en talenten zijn daar een deel van. Het is echter niet altijd makkelijk om deze talenten te ontdekken. Sommige talenten hebben we duidelijk sinds we een kind waren, voor andere talenten heb je meer tijd en geduld nodig om ze te ontdekken.
Mat wat is een talent. Volgens het woordenboek is een talent: “een bijzondere natuurlijke of aangeleerde bekwaamheid of geschiktheid in een bepaald domein”. Het ontdekken van een talent kan een impact hebben op uw leven en zelfs bepaalde plannen in de war sturen! Als u uw talenten nog niet hebt ontdekt (of u wil weten welke uw verborgen talenten zijn), geeft dit artikel u enkele inzichten:

1) Help een vriend(in) zijn/haar talenten te ontdekken.
Dikwijls zegt men dat les geven de beste manier is om iets te leren. Breng dit in de praktijk. Wanneer u een vriend helpt zijn talenten te ontdekken, is het niet ondenkbeeldig dat u zelf uw eigen talenten ontdekt. Het zal u dwingen om zelf op bepaalde vragen te antwoorden en op die manier kan het gebeuren dat u uzelf op een andere manier leert kennen.

2) Vraag familie en vrienden.
U doet een poging om uw voornaamste talenten en vaardigheden op te lijsten … De kans is groot dat u na een tweetal minuten geen inspiratie meer hebt. We kunnen soms hard zijn voor onszelf. Maar gelukkig zijn er vrienden en familie die u goed kennen. Zij zijn dikwijls in staat een objectievere mening te geven over uw kunnen, dus hun mening is niet onbelangrijk. Sommige mensen hebben een gave voor muziek, het aanleren van talen, wiskunde, … Bovendien zijn er heel wat talenten waar we in eerste instantie niet aan denken. Bijvoorbeeld: het lezen en interpreteren van lichaamstaal, het maken van beknopte samenvattingen, het uitleggen van een complexe materie.

3) Wacht niet tot uw talenten uit de lucht komen vallen.
Alle professionals zijn ooit van nul begonnen. Hebt u altijd al piano willen leren spelen, koken of breien? Go for it! U zal nooit een nieuw talent ontdekken als u niet experimenteert met nieuwe dingen. Laat u leiden door uw wensen en nieuwsgierigheid. Het zou best kunnen dat u een bepaalde activiteit die u in het begin leuk vond na verloop van tijd gaat haten, maar u zal het nooit weten als u niet probeert. Daag uzelf uit, probeer elke week iets nieuws.

4) Vermijd negativiteit.
We worden soms sterk beïnvloed door de mensen rondom ons. De reputatie dat een bepaalde activiteit moeilijk of zwaar is, mag u er niet van weerhouden dit toch te proberen. U bent uniek en als u iets nieuws wil proberen, moet u het gewoon doen. De tijd is aangebroken om uw zelfbewustzijn te verhogen en uw instinct te volgen. Ontdek uw talenten en onderscheid u van de rest!

5) Ontwikkel de talenten die u al hebt en wees niet bang.
Wees niet verlegen en weet dat talenten bestaan om te worden gebruikt. Het is zonde dat u uw potentieel niet ten volle benut. Het gebeurt wel vaker dat iemand een aangeboren talent heeft in een specifiek domein, maar u zal dit niet verder kunnen ontwikkelen zonder het actief te gebruiken. Bent u goed in tekenen? Stelt u zich de vooruitgang voor die u zou maken als u regelmatig tijd hieraan zou besteden! Maar als uw talent ook uw passie is, is dit de eerste stap naar geluk! U zal alle tijdsbesef verliezen en uw werk wordt uw plezier.

6) Schrijf u in voor OrientaEuro’s gepersonaliseerde begeleiding.
Als u in uw onmiddellijke omgeving niet direct de mensen en middelen vindt om uw talenten te ontdekken, is het belangrijk om hulp te zoeken van professionals. OrientaEuro helpt u niet alleen uw talenten te ontdekken, maar ze ook PERFECT te matchen met uw talenten, passies en de behoeften van de arbeidsmarkt. We dromen er allemaal van om onze talenten en passies professioneel te verzilveren. Maak gebruik van deze opportuniteit bij OrientaEuro!

Bent u student? Dan is Gepersonaliseerde Studiekeuzebegeleiding misschien iets voor u.

Werkt u reeds? Schrijf u dan in voor Gepersonaliseerde Loopbaanbegeleiding.

“Kies een baan waarvan je houdt en je hoeft nooit één dag in je leven te werken” Confucius