We raden altijd aan om onze sterktes te ontdekken en ze te optimaliseren eerder dan ons om onze zwaktes te bekommeren. Het is de meest productieve, efficiënte en zeker meest bevredigende denkwijze voor ons.

Maar wat gebeurt er wanneer we, op basis van persoonlijke beslissingen die we hebben genomen, in een situatie terechtkomen waar onze sterktes niet worden bevorderd maar eerder onze zwaktes op de voorgrond treden?

Ik ken iemand in zo’n situatie. Ik ken hem bijna zo goed als mezelf… Inderdaad, het gaat over mij. Ik heb mezelf geïnterviewd en gewoon gevraagd welke voordelen verbonden zijn aan het omgaan met uw eigen zwaktes. Dit is het resultaat:

Meer specifiek werk ik eraan om mijn onderneming met sociaal doel te internationaliseren op een ander continent (opm. : deze originele post is geschreven in 2013), waar ze ook enkele andere talen spreken, waarvan geen enkele mijn moedertaal is. Mijn grootste uitdagingen zijn de volgende:
– Geen moedertaal-kennis hebben van één van deze talen,
– Zich in een markt bevinden die totaal verschillend is van die die ik ken, met zijn eigen eigenaardigheid,
– Een gebrek aan een lokaal netwerk omdat ik in die nieuwe omgeving nooit gewoond, gestudeerd of gewerkt heb.

En met betrekking tot mijn zwaktes, deel ik hier de 7 voordelen van mijn zwaktes mee:

1- Ze dwingen mij het wat rustiger aan te doen
Het spreekt voor zich dat het trager gaat wanneer ik in een andere taal moet lezen, en nog trager wanneer ik in deze taal wil spreken of schrijven. Hoewel het dus voor mij langzamer gaat en ik me meer moet concentreren, geeft het anderen meer tijd om me te begrijpen en de informatie op te nemen.

2- Ze dwingen mij zaken te delegeren
Soms, als er geen andere oplossing is, gebeurt het dat ik zaken delegeer die ik voordien nooit gedelegeerd zou hebben. Als ik de taken nadien controleer, breng ik hier en daar verbeteringen aan, maar het is duidelijk dat ik zelf niet van nul moest beginnen.

3- Ze leren me “nee” te zeggen
Nu dat ik weet wat het inhoudt (zowel qua tijd als mentale inspanning) om een project uit te werken, heb ik geleerd om bepaalde opdrachten of “aantrekkelijke” kansen uit te sluiten en voorzichtiger om te springen met bepaalde mogelijkheden en kosten die eerst niet onmiddellijk aan het licht kwamen.

4- Zij stellen mij in staat de sterktes, die ik als vanzelfsprekend beschouw, te appreciëren
Ik ben mij ervan bewust dat ik mezelf goed kan uitdrukken, enthousiasme overdraag, mensen leid, verkoop, … in mijn moedertaal. Ik wist dit wel, maar beschouwde dit niet als een sterkte tot ik uit mijn comfort-zone stapte.

5- Ze houden me wakker
Ik kan niets doen op “automatische piloot”. Soms laat ik mijn slaap voor bepaalde dingen. Bijvoorbeeld: ik heb er uren over gedaan om een e-mail in het Frans te schrijven; nu wil ik gaan slapen, maar lig in mijn bed met mijn ogen dicht, aan het denken hoe ik bepaalde dingen wou zeggen maar het niet kon.

6- Ze geven me een excuus voor misverstanden
Het befaamde zinnetje “Ik begrijp het niet” kan uiteraard gebruikt worden, maar liefst zo discreet mogelijk en slechts voor een bepaalde tijd. En omdat ik ervan hou om liefst het heft in eigen handen te nemen en omwille van de voordelen die het mij biedt, valt er uiteindelijk niet over te twisten.

7-Ze helpen me mijn mislukkingen te verantwoorden
Dit is het gevaarlijkste voordeel. Het kan werken, omdat het tijdelijk voor verlichting kan zorgen, maar als we op lange termijn niet eerlijk zijn met onszelf en stoppen met onszelf in vraag te stellen naar aanleiding van een bepaalde situatie, kan dit als een loden last op onze schouders gaan doorwegen waar we nooit meer van verlost zullen raken.

En een bijkomend pluspunt, wat niet meer uitleg dan de titel nodig heeft:
8- Ze geven me de woorden om deze tekst te schrijven.

Ben je het beu om dag in dag uit met je zwaktes geconfronteerd te worden en je sterktes niet te kunnen benutten?
[button style=’regular’ size=’large’ link=’https://www.orientaeuro.be/professional-well-being-revolution’]Doe mee aan de revolutie in voldoening op professioneel vlak! >>[/button]