images

Hoe zal dit me helpen?
Het Gepersonaliseerde Studiekeuzebegeleidingstraject zal je helpen die studie te vinden die het best bij je past. Zo zal je reeds vanaf de start van je studie/opleiding een gevoel van professionele voldoening en zelfverwezenlijking bereiken. OrientaEuro helpt mensen de perfecte match te vinden tussen wat ze graag doen (Passies), waar ze goed in zijn (Talenten) en wat anderen waarderen (de Samenleving en/of de Arbeidsmarkt). Het is een kans waar je je leven lang profijt van hebt.
Wat zal deze ervaring me opleveren?
Op het eind van het traject zal je een duidelijk beeld hebben van je passies, je talenten, je sterke en je zwakke punten, je objectieven en je prioriteiten. Het pad naar de loopbaan die het best bij je past en die je bovendien zelf ook wilt volgen zal je helder voor de geest staan, net zoals voor welke studie aan de hogeschool of universiteit je het best kiest.
Voor wie is de Studiekeuzebegeleiding?
  • Voor elke jongvolwassene/tiener die op zoek is naar de perfecte studiekeuze, of die net van de schoolbanken af is en zich nu afvraagt welke volgende stap te ondernemen in zijn/haar professionele leven. Ongeacht wat die stap juist inhoudt: een opleiding aan de universiteit of hogeschool, het oprichten van je eigen zaak, de zoektocht naar de ideale job of zelfs het aangaan van een leercontract.
  • Voor iemand (vanaf 15 jaar) die op het einde van het algemeen opgelegde schooltraject is aangekomen en nu voor het eerst zelf een studiekeuze moet maken.
  • Mensen die eraan denken hun studie op te geven, of dat al gedaan hebben, en nu een opleiding willen kiezen die het best bij hen past. Ongeacht of dat in het secundaire onderwijs is of tijdens een hogere opleiding.
  • Iedereen die de bachelorfase reeds achter de rug heeft (proficiat!), maar nog onzeker is over al dan niet ook de masterstudie aan te vatten. Of indien je daar al uit bent, maar begeleiding wilt in het bepalen welke masterstudie je best volgt.
Ik wil niet aan een nieuwe opleiding beginnen, maar ik voel me wel verloren bij het maken van de juiste carrièrekeuze. Is de Studiekeuzebegeleiding dan wel wat voor mij?
Ja. De Studiekeuzebegeleiding is er ook voor wie van loopbaan wil veranderen zonder daarvoor nieuwe studies aan te moeten vatten. Het is een gepersonaliseerd traject, wat betekent dat het in zo’n geval meer elementen van onze Gepersonaliseerde Loopbaanbegeleiding zal bevatten. Maar je hoeft je niet druk te maken over de naam van onze dienstverlening. Wat van belang is, is dat wij het volledige traject zó zullen aanpassen dat het perfect overeenstemt met jouw behoeftes.
Voor welke leeftijdsgroep is de Studiekeuzebegeleiding bedoeld?
OrientaEuro’s Studiekeuzebegeleiding verwelkomt elke student van elke leeftijd, maar richt zich vooral op de scholieren van 15 en ouder, die de overgang maken naar het hoger onderwijs.
Ik weet al wat ik zal gaan studeren. Ben ik dan nog gebaat met de Gepersonaliseerde Studiekeuzebegeleiding?
De Studiekeuzebegeleiding beperkt zich niet tot studenten die onzeker zijn over hun studiekeuze. Het is ook van nut voor diegenen die zich al een beeld kunnen vormen van hun studiekeuze. Ons traject zal je helpen met het ontdekken van je sterke en zwakke punten, je passies, je talenten, enz. Het traject kan je zelfs doen inzien dat je het best voor een andere loopbaan kiest, of juist bevestigen dat je inderdaad een goede keuze gemaakt hebt en duidelijk aantonen waarom. Om een studie succesvol te beëindigen is het van het grootste belang dat je vanaf het begin over de juiste motivatie en het nodige zelfvertrouwen beschikt.
Ik weet niet waar te studeren. Kunnen jullie me helpen?
Vooraleer een geïnformeerd besluit te kunnen nemen over waar je studie aan te vatten, is het een goed idee om eerst na te denken over wat je wil gaan studeren. En om te weten welke studie het best bij je past, is het bevorderlijk om JEZELF te kennen. Met onze Gepersonaliseerde Studiekeuzebegeleiding leiden we je doorheen een traject dat uit drie stappen bestaat: Zelfbewustzijn, de Externe Realiteit en Besluitvorming. Deze drie ‘stappen’ zullen je, onder andere, helpen ontdekken wat je passies, doelen en verlangens zijn. Op die manier zal je te weten komen wat het is wat je wil gaan studeren en waar je dat het best doet – tenminste, als je op het eind van de rit er nog steeds van overtuigd bent dat het aanvatten van hogere studies de beste oplossing voor jou is. We zullen tijdens het traject niet enkel je passies, talenten, sterke en zwakke punten blootleggen, maar je ook doorheen de eindeloze carrièremogelijkheden gidsen en de studies die daar mee overeenstemmen. Eens je die reis afgelegd hebt, zal JIJ een veel beter idee hebben van wat je verlangt van een universiteit zodat je ZELF kan besluiten waar je best kan gaan studeren. Maar als je wat meer hulp nodig hebt, zullen wij zeker klaarstaan om je te helpen, wanneer dat ook mag zijn.
Is dit een psychologisch/therapeutisch traject?
De Studiekeuzebegeleiding is geen psychologisch traject in de alledaagse zin van het woord. Onze Gepersonaliseerde Studiekeuzebegeleiding zal uitgevoerd worden door een coach die gecertificeerd is in onze beproefde methodologie en die gebruikt maakt van de vele hulpmiddelen en concepten uit het vakgebied van de psychologie. Het is echter GEEN therapeutisch traject. De coach zal je helpen om te gaan met de stress die gepaard gaat met het maken van de juiste studie- en carrièrekeuze, maar het hoofddoel is je te helpen met het vinden van de perfecte studiekeuze en loopbaan. Om tot die beslissing te komen, die je ZELF maakt, zullen we ons vooral focussen op je huidige toestand en je toekomst. Je verleden is niet zo van belang.
Is de Studiekeuzebegeleiding dan bedoeld voor mensen die problemen hebben en zelf niet in staat zijn om tot een beslissing te komen?
Nee, helemaal niet. Je hoeft je niet te schamen om hulp te vragen. Wij zijn er om jou in de juiste richting te leiden. Bovendien is het zeer moeilijk om de juiste studiekeuze te maken. Spijtig genoeg faalt het merendeel van de mensen als ze die deze keuze zonder enige hulp proberen te maken. In België alleen slaagt meer dan 60% van de studenten niet voor het eerste jaar aan de universiteit en van de afgestudeerden heeft meer dan 63% achteraf spijt van de gekozen carrière. Waarom zou je je dan schamen als je om hulp vraagt bij het nemen van deze cruciale beslissing?
Wat is het beste moment of leeftijd om gebruik te maken van de Studiekeuzebegeleiding?
Het is nooit te vroeg om te beginnen na te denken over je toekomst. Toch raden we aan de Studiekeuzebegeleiding ten vroegste te volgen vanaf één à twee jaar voor het einde van het secundair.
Ik ben gebuisd voor mijn eerste jaar aan de universiteit. Nu ben ik er niet meer zeker van dat ik wel de juiste studiekeuze gemaakt heb. Kunnen jullie me helpen?
Ja, wij kunnen je helpen. Het spijt ons dat je niet het beoogde resultaat behaald hebt tijdens je kennismaking met de universiteit. GEEF echter NIET OP, wij kunnen je weer op weg helpen. Het is nooit te laat om je studie weer aan te vatten, en deze keer zijn wij er om je helpen uit te zoeken wat je wil doen én waar je goed in bent.
Is het een slecht idee om op dit moment nog van opleiding te veranderen?
Enkel jij kan besluiten of dat een goed idee is of niet. Wij zijn er om je tot dat besluit te helpen komen. Ons motto is dat iedereen het verdient om van zijn of haar passies en talenten te verzilveren. Als je vindt dat je huidige studierichting je niet gelukkig maakt, is het verstandig om van onze Studiekeuzebegeleiding gebruik te maken. Gedurende het traject zullen we samen je talenten, je passies en je sterke en zwakke punten evalueren. Wat van belang is, is dat je gelukkig bent met wat je doet. En wij willen je daarmee helpen.
Maar verlies ik dan niet al die jaren die ik aan die andere studie gespendeerd heb?
In onze ogen is het nooit te laat om met iets te starten waardoor je gepassioneerd bent. Bovendien is het niet steeds nodig om naar iets volledig nieuws over te schakelen, enkele weloverwogen bijsturingen kunnen al een enorm verschil maken.
Ben ik hier niet te oud voor? Is het niet te laat om nog een studie op aan te vatten?
Nee. Zelfs in de gevallen waar onze cliënten besluiten om hun carrière over een volledig nieuwe boeg te gooien, kunnen ze hun opgedane kennis en werkervaring in de praktijk toepassen op hun nieuwe onderneming. Het identificeren van die overdraagbare vaardigheden en middelen (bv. contacten, certificaten, referenties …) om het uiterste uit je eerdere inspanningen en verwezenlijkingen te halen, vormt een gewichtig deel van het traject. Wij reiken oplossingen aan, ongeacht je leeftijd. Het is nooit te laat of te vroeg om je toekomst vorm te geven (of te hervormen!) door je passies en talenten adequaat aan te wenden.
Ik ben er niet zeker van dat een masterstudie wel iets voor mij is. Wat nu?
Een masterstudie is enerzijds niet voor iedereen weggelegd, maar anderzijds is het ideaal voor sommigen. Door gebruik te maken van onze Gepersonaliseerde Studiekeuzebegeleiding kunnen wij je helpen beslissen of een masterstudie de juiste keuze is voor jou. Misschien heb je doorgezet tijdens je bachelorfase, maar wil je nu liever iets anders gaan studeren. Dan is de masterstudie een uitgelezen kans voor jou, maar vergis je deze keer niet. Neem nu een studie op die overeenstemt met je passies en je talenten. Leer uit je fouten en laat ons je bijstaan met het maken van je uiteindelijke keuze. De Gepersonaliseerde Studiekeuzebegeleiding zal je helpen om het meeste te halen uit je eerdere ervaringen en zal je op het juiste pad zetten dat leidt naar professionele voldoening en zelfverwezenlijking.
Zal de Gepersonaliseerde Studiekeuzebegeleiding me zeggen welke job ik zou moeten uitoefenen?
Nee. Een Studiekeuzebegeleiding is er niet om je te zeggen welke job je zou moeten uitoefenen! Tijdens het traject van de Studiekeuzebegeleiding zal jij dit ZELF bepalen met de hulp van je coach, gebaseerd op ons programma dat gebruik maakt van zelfbewustzijn, besluitvorming en analyse van de externe realiteit.
Ik ben niet ‘gemaakt’ om een hogere opleiding te volgen, heeft de Studiekeuzebegeleiding mij wel wat te bieden?
Ja. Deze Studiekeuzebegeleiding is er voor iedereen. Wij beseffen dat een hogere opleiding niet voor iedereen weggelegd is en het is belangrijk dit te aanvaarden om de eerste stappen te zetten op weg naar een professioneel leven waarin je je gelukkig voelt. Ons traject helpt je zelfbewust te worden en zelfverwezenlijking te bereiken. Wij zullen je onder andere helpen te ontdekken wat je sterke en zwakke punten zijn, waar je talenten precies liggen en wat je vooruit drijft. Op die manier kan je je net die gebieden ontplooien die je op het lijf geschreven zijn, je tijd zo goed mogelijk benutten en de weg naar een succesvolle toekomst zo goed mogelijk effenen. Als de universiteit of hogeschool niets voor jou is, ben je mogelijk wel gebaat bij gerichte professionele trainingen, bepaalde werkervaringen of een leercontract? We zullen samen het pad uitstippelen dat JOU OP HET LIJF GESCHREVEN IS.
Hoelang duurt het programma?
Onze Gepersonaliseerde Studiekeuzebegeleiding duurt normaal zes weken, maar indien je dit verkiest, kunnen we de frequentie van de sessies opvoeren zodat er meer dan één sessie per week plaatsvindt.
Kan ik ook thuis iets doen?
Ja. We stellen bepaalde activiteiten voor die je kan uitvoeren aan de hand van ons tekst- en werkboek. De activiteiten worden later opgevolgd door je coach.
Wat indien ik niet in de buurt van jullie coaches woon?
We kunnen je een oplossing bieden via gepersonaliseerde Skype-sessies op een moment dat jou het best past. Op weekdagen is dat mogelijk tussen 9.00 uur en 20.00 uur, op zaterdagen staan we van 9.00 uur tot 13.00 uur klaar om jou te helpen.
Welke vaardigheden heb ik nodig om de Studiekeuzebegeleiding te volgen?
Je hebt geen specifieke vaardigheden nodig om het traject tot een goed einde te brengen. Je komt gewoon opdagen en wij zijn er om je te helpen je vaardigheden te ontdekken (of verder te ontwikkelen).
Hoe kan ik er als ouder/voogd zeker van zijn dat dit een goede investering is?
We begrijpen dat je als ouder bezorgd bent over de toekomst van je kind. Ons team is zeer ervaren en wij willen niets liever dan dat je kind succesvol en gelukkig wordt in zijn of haar toekomstige carrière. De feedback die we ontvangen van de mensen die onze Studiekeuzebegeleiding gevolgd hebben, is steeds positief. Je kan die raadplegen in de videogetuigenissen of in de pers die over OrientaEuro verschenen is. Indien je dat wenst, ontvangen we je graag om het hele traject te verduidelijken.
Kan ik als ouder/voogd de sessies bijwonen?
Wij begrijpen je bezorgdheid en we nodigen de ouders uit om deel te nemen aan zowel het eerste deel van de eerste sessie als dat van de laatste sessie. Het is echter zeer belangrijk dat je beseft dat voor ons jouw kind centraal staat. Je kind moet zelf de beslissingen nemen en zijn of haar eigen gedachten verwoorden in het traject. Het zal immers de eerste “volwassen” beslissing zijn die hij/zij maakt in zijn/haar leven. Deelname aan het eerste deel van de eerste sessie (of, als je dat wenst, een bijeenkomst om het traject te verduidelijken) zal je in staat stellen getuige te zijn van het traject. Zo kan je zelf oordelen over de professionele en menselijke kwaliteiten van de persoonlijke coach die jouw kind toegewezen krijgt voor de duur van de Studiekeuzebegeleiding.
Waar kan ik meer informatie vinden over OrientaEuro?
OrientaEuro heeft sinds haar oprichting in 2012 al zeer veel positieve feedback ontvangen van zowel de klanten als de pers. We moedigen je aan om enkele videogetuigenissen van eerdere klanten te bekijken op ons YouTube-kanaal. Hoewel OrientaEuro een nieuwe organisatie is in Europa, zijn ons concept en onze methodologie dat niet. OrientaEuro is een zusterbedrijf van het zeer succesvolle ‘Desarrollarme’, in 2008 opgericht in Argentinië. Ook over Desarrollarme kan je vele getuigenissen en artikels terugvinden. Bovendien hebben we van de overheid in Buenos Aires een Award ontvangen voor ons innovatieve model en de positieve impact op de bevolking.
Wat is het verschil tussen Loopbaanbegeleiding en Studiekeuzebegeleiding?
Onze Studiekeuzebegeleiding richt zich tot een jonger publiek. Studiekeuzebegeleiding is bedoeld om tieners (of jongvolwassenen) bij te staan met de analyse van beroepskeuzes en studies, het benoemen/ontdekken van hun vaardigheden, talenten en passies, en hen deskundig te maken in het maken van goede keuzes zoals bv. wat en waar te studeren. Op die manier zullen ze grotere slaagkansen hebben tijdens hun studies en lopen ze minder het risico behoefte te hebben aan Loopbaanbegeleiding tijdens hun carrière. Loopbaanbegeleiding daarentegen is gericht op een wat ouder publiek en helpt je net zoals de Studiekeuzebegeleiding met het herkennen van het eigen profiel en de analyse van het ruime aanbod en de verschillende opties op de arbeidsmarkt – de mogelijkheid tot het overschakelen naar een statuut als zelfstandige inbegrepen. Je zal niet enkel leren hoe je sterke punten ten volle te benutten, maar eveneens hulp krijgen bij het behalen van professioneel succes zonder daarvoor noodzakelijk nieuwe studies aan te moeten vangen.
Wat maakt OrientaEuro uniek?
Bij OrientaEuro focussen we op de match tussen je passies, talenten en de kans om jouw leven en dat van anderen te verrijken. We onderscheiden ons door de zeer sterk gepersonaliseerde aanpak van onze diensten. We hebben aandacht voor de bijzondere behoeftes van het individu en onze loopbaanbegeleiders (Loopbaanbegeleiding) en coaches (Studiekeuzebegeleiding) wenden hun expertise en middelen aan om je de meest kwalitatieve begeleiding aan te bieden.
Wie zijn de coaches en hoeveel ervaring hebben zij?
OrientaEuro beschikt over een team van gecertificeerde coaches die allen over een ruime ervaring beschikken in meer dan één sector.
Waarom kost de Studiekeuzebegeleiding zoveel?
Bij OrientaEuro beseffen we dat de prijs van het Gepersonaliseerde Programma een belangrijke investering betekent. Dat komt door de gespecialiseerde begeleiding die je ontvangt van onze coaches, die beschikken over hun expertise door een aanzienlijke investering in tijd voor opleiding, certificering en het voortdurende bijschaven van hun kennis. Onze coaches zijn gedurende de individuele sessies en de periode tussen twee sessies in volledig toegewijd aan jouw begeleiding. Indien je die investering financieel niet aankan, stellen wij je voor ons Standaard Programma in overweging te nemen.
Hebben jullie referenties van anderen die al gebruik maakten van jullie Studiekeuzebegeleiding?
Zeker! We hebben videogetuigenissen op ons YouTube-kanaal. (Vergeet a.j.b. niet de ondertitels te activeren, zodat je ook de getuigenissen van mensen uit andere landen met andere talen kan volgen).

Heb je nog andere vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.