Hier vindt u antwoorden op de veelgestelde vragen over de OrientaEuro Loopbaanbegeleiding:

Hoe zal het mij helpen?
Het Loopbaanbegeleiding zal je helpen zelfverwezenlijking en professionele voldoening te bereiken. OrientaEuro helpt mensen het punt te vinden waar wat ze graag doen (passies), waar ze goed in zijn (talenten, vaardigheden) en waar anderen waarde aan hechten, samenkomen. Het is een kans waar je je hele leven profijt van hebt.
Voor wie is het?
Loopbaanbegeleiding is er voor iedereen. Zowel werklozen als werknemers en zelfstandigen die niet voor 100% tevreden zijn met hun huidige job, zijn gebaat met onze Loopbaanbegeleiding om hun loopbaan te wijzigen of net te versterken. Er is geen leeftijdslimiet.
Ben ik er niet te oud voor?
Wij reiken oplossingen aan, ongeacht je leeftijd. Het is nooit te laat of te vroeg om je toekomst vorm te geven (of te hervormen!) door je passies en talenten adequaat aan te wenden. (We helpen ook personen die de pensioengerechtigde leeftijd naderen of die al bereikt hebben, en hun talenten en passies willen inzetten ten voordele van anderen. Dat kan niet alleen binnen de context van een officiële werkplaats, maar bijvoorbeeld ook in de hoedanigheid van vrijwilliger.)
Is het niet te laat om nog een nieuwe carrière te starten?
In onze ogen is het nooit te laat om je passies te beleven. Bovendien is het niet altijd nodig volledig opnieuw te starten, soms kan je al een enorm verschil bereiken door enkele weloverwogen aanpassingen door te voeren.
Gooi ik dan niet al mijn kennis, opgedaan tijdens mijn studies, en werkervaring overboord?
Nee. Zelfs in de gevallen waar onze klanten besluiten om hun carrière over een volledig nieuwe boeg te gooien, kunnen ze hun opgedane kennis en werkervaring in de praktijk toepassen op hun nieuwe onderneming. Het identificeren van die overdraagbare vaardigheden en middelen (bv. contacten, certificaten, referenties,…) om het uiterste uit je eerdere inspanningen en verwezenlijkingen te halen, vormt een belangrijk deel van het traject.
Zal de Loopbaanbegeleiding me zeggen welke job ik zou moeten uitoefenen?
Nee. Een Loopbaanbegeleiding is er niet om je te zeggen welke job je zou moeten uitoefenen! Tijdens het Loopbaanbegeleidingstraject zal jij dit ZELF bepalen met de hulp van je loopbaanbegeleider, gebaseerd op ons traject dat gebruik maakt van zelfbewustzijn, besluitvorming en analyse van de externe realiteit.
Zal de Loopbaanbegeleiding me een baan bezorgen?
Nee, we zullen je wel helpen uitzoeken welk beroep het best bij je past en je met raad en daad bijstaan in je zoektocht. De resultaten van de Loopbaanbegeleiding zullen een waardevolle hulp zijn omdat je een zeer duidelijk zelfbeeld nodig hebt om te slagen in het aanwervingstraject. We zullen je ook bijstaan in het verbeteren van je CV en je motivatiebrief als dat nodig blijkt te zijn. Daarnaast zullen we je bedrevenheid in sollicitatiegesprekken verhogen door het houden van oefeninterviews.
Ik ben werkloos. Is de Loopbaanbegeleiding dan wel relevant voor mij?
Ons begeleidingstraject is niet beperkt tot werknemers/zelfstandigen die niet 100% tevreden zijn met hun huidige job. We zijn er ook om werklozen op weg te zetten naar een baan die ze met plezier doen en waar ze goed in zijn. Dit is het moment om veranderingen door te voeren en in te zien dat je niet zomaar op zoek moet naar een job, maar dat je op zoek gaat naar een job die je toelaat je talenten en passies ten volle te benutten. Het begeleidingstraject zelf is zó opgesteld dat het je toelaat die job te vinden door je een diepgaand zelfbewustzijn aan te reiken; je in staat stelt potentiële tewerkstellingssectoren te visualiseren waar je voordien niet bij stilstond en je zeer gerichte hulpmiddelen aanbiedt in de gebieden waar ze nodig zijn. (bv. het verbeteren van je CV, motivatiebrief en je efficiëntie in sollicitatiegesprekken).
Ik woon in Wallonië. Maak ik dan ook aanspraak op loopbaancheques?
Jammer genoeg reikt voorlopig enkel de Vlaamse regering loopbaancheques uit. We hebben het VDAB-certificaat en onze klanten kunnen daar gebruik van maken, maar enkel als ze in Vlaanderen of in Brussel wonen. We hebben nagevraagd of er een vergelijkbaar programma bestaat in Wallonië, maar voorlopig is dat jammer genoeg nog niet het geval. Mocht je weet hebben van een aanbod in Wallonië dat vergelijkbaar is met dat in Vlaanderen, dan behalen wij natuurlijk graag dat certificaat om zo nog meer klanten te kunnen helpen, om het even waar ze wonen.
Ik ben werkloos. Kan ik dan ook loopbaancheques van de VDAB aanvragen?
Het doel van de Gepersonaliseerde Loopbaanbegeleiding is de inzetbaarheid en de arbeidsvoldoening van werkenden te verzekeren. Ze wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid en het Europees Sociaal Fonds en net zoals ieder ander programma is het enkel beschikbaar voor een specifieke doelgroep. In dit geval gaat het om mensen die aan het werk zijn, die wonen in Brussel of Vlaanderen en die de afgelopen 18 maanden misten 12 maanden gewerkt hebben. VDAB, Actiris en Forem hebben echter wel andere maatregelen om mensen te helpen die een werkloosheidsuitkering krijgen en zich de programma’s zelf niet kunnen veroorloven.
Mocht je weet hebben van een aanbod in Wallonië dat vergelijkbaar is met dat in Vlaanderen, dan behalen wij natuurlijk graag dat certificaat om zo nog meer klanten te kunnen helpen, om het even waar ze wonen.
Hoelang duurt de Loopbaanbegeleiding?
De lengte varieert naargelang de formule die je kiest. Onze Gepersonaliseerde Loopbaanbegeleiding duurt normaal zes weken, maar indien je dit verkiest, kunnen we de frequentie van de sessies opvoeren zodat er meer dan één sessie per week plaatsvindt.
Moet ik huiswerk maken?
Ja. We stellen je enkele taken voor om thuis voor te bereiden met de hulp van ons tekstboek en werkboek. Je loopbaanbegeleider volgt die op.
Wat indien ik niet in de buurt van jullie coaches of begeleiders woon?
We kunnen je een oplossing bieden via gepersonaliseerde Skype-sessies op een moment dat jouw het best past. Op weekdagen is dat mogelijk tussen 9.00 uur en 20.00 uur, op zaterdagen staan we van 9.00 uur tot 13.00 uur klaar om je te helpen.
Welke vaardigheden heb ik nodig om Loopbaanbegeleiding te volgen?
Je hebt geen specifieke vaardigheden nodig om het proces tot een goed einde te brengen. Je komt gewoon opdagen en wij zijn er om je te helpen je vaardigheden te ontdekken (of verder te ontwikkelen).
Wie zijn de coaches/loopbaanbegeleiders en hoeveel ervaring hebben zij als loopbaanbegeleider?
OrientaEuro beschikt over een team van gecertificeerde loopbaanbegeleiders die allen over een ruime ervaring beschikken in meer dan één sector.
Waarom kost Loopbaanbegeleiding zoveel?
Bij OrientaEuro beseffen we dat de prijs van onze gepersonaliseerde trajecten een belangrijke investering betekent. Die investering in je toekomst is zo hoog door de gespecialiseerde begeleiding die je ontvangt van onze loopbaanbegeleiders en coaches. Zij beschikken over hun expertise door een aanzienlijke investering in tijd voor hun opleiding, hun certificering en het voortdurende bijschaven van hun kennis. Onze loopbaanbegeleiders en coaches zijn gedurende de individuele sessies en de periode tussen twee sessies in, volledig toegewijd aan jouw begeleiding. Indien je die investering financieel niet aankan, stellen wij je voor ons Loopbaanbegeleiding nagenoeg gratis te overwegen.
Wordt mijn investering terugbetaald indien ik besluit de Loopbaanbegeleiding vroegtijdig stop te zetten?
We zijn ervan overtuigd dat je tevreden zal zijn over ons traject en het succesvol zal beëindigen. Indien je echter toch besluit het traject vroegtijdig stop te zetten, kunnen wij je helaas de vergoeding voor de niet-bijgewoonde sessies niet terugbetalen. In het gratis intakegesprek word je uitgebreid geïnformeerd over onze werkwijze en indien je nadien toch nog twijfels hebt, kan je ervoor kiezen sessie per sessie te betalen.
Wat is het verschil tussen Loopbaanbegeleiding en Studiekeuzebegeleiding?
Onze Studiekeuzebegeleiding richt zich tot een jonger publiek. Studiekeuzebegeleiding is bedoeld om tieners (of jongvolwassenen) bij te staan met de analyse van beroepskeuzes en studies; het benoemen/ontdekken van hun vaardigheden, talenten en passies; en hen deskundig te maken in het maken van goede keuzes zoals bv. wat en waar te studeren. Op die manier zullen ze grotere slaagkansen hebben tijdens hun studies en lopen ze minder het risico behoefte te hebben aan Loopbaanbegeleiding tijdens hun carrière. Loopbaanbegeleiding, daarentegen is gericht op een wat ouder publiek en helpt je net zoals de Studiekeuzebegeleiding met het herkennen van het eigen profiel en de analyse van het ruime aanbod en de verschillende opties op de arbeidsmarkt. De mogelijkheid tot het overschakelen naar een statuut als zelfstandige inbegrepen. Je zal niet enkel leren hoe je sterke punten ten volle te benutten, maar eveneens hulp krijgen bij het behalen van professioneel succes zonder daarvoor noodzakelijk nieuwe studies aan te moeten vangen.
Wat maakt OrientaEuro uniek?
Bij OrientaEuro focussen we op de match tussen je passies, talenten en de kans om jouw leven en dat van anderen te verrijken. We onderscheiden ons door de zeer sterk gepersonaliseerde aanpak van onze diensten. We hebben aandacht voor de bijzondere behoeftes van het individu en onze loopbaanbegeleiders/coaches wenden hun expertise en middelen aan om je een kwalitatief hoogstaande begeleiding aan te bieden.
Hebben jullie referenties van anderen die al gebruik maakten van jullie Loopbaanbegeleiding?
Zeker! We hebben videogetuigenissen op ons YouTube-kanaal via http://www.youtube.com/OrientaEuro (Vergeet a.j.b. niet de ondertitels te activeren, zodat je ook de getuigenissen van mensen uit andere landen met andere talen kan volgen).

Heb je nog andere vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.