…Dit zijn enkele voorbeelden van het advies dat de Belgische senioren willen delen met jongvolwassen vooraleer ze een carrière- of studiekeuze maken.

OrientaEuro voert momenteel het “Senioren en jongeren”-project uit waarbij we senioren uit het Brusselse benaderen en hen vragen stellen over hun levens- en professionele ervaringen. We staan even stil bij de dingen waar ze spijt van hebben en de fouten die ze gemaakt hebben gedurende hun leven of loopbaan opdat jij, gebruik makend van hun ervaring, de beste keuze kan maken voor je studie en je carrière. Hier zullen we enkele adviezen met je delen waarvan wij denken dat ze nu nog steeds relevant zijn.

We weten dat het moeilijk, maar tegelijkertijd doenbaar is te leren van andermans fouten. Daarom geloven wij erin dat we moeten blijven proberen en dat we moeten profiteren van de ervaringen van de senioren. Wij vinden dat iedereen tevreden en gelukkig moet zijn met wat ze kiezen te doen in het leven. Laatst hebben we met Isabel, Fabrice, Chantal en Vivier gesproken om te luisteren naar de adviezen die ze met ons wilden delen.

Isabel Navarro Cadenas

Isabel komt oorspronkelijk uit Spanje, maar woont al meer dan 30 jaar in België en is gelukkig, tevreden en zit vol energie. Als antwoord op onze initiële vraag omtrent passies en talenten zegt ze: “niet iedereen is getalenteerd, maar iedereen kan gepassioneerd zijn door iets.” Het leven heeft vele verassingen in petto, maar hoewel Isabel meermaals verhuisd is en veelvuldig van werkplaats veranderd is, “[heeft ze] steeds haar talent in het maken van juwelen kunnen toepassen dankzij haar talent als tekenaar”. Isabel benadrukt dat “je je brood kan verdienen met je talenten en je passies, maar dat je je moet blijven verdiepen en bijschaven om steeds beter te worden.” Ze gelooft erin dat “dat de enige manier is, gezien oppervlakkigheid niet voldoende is en slecht zal uitdraaien”. Ongeacht de ervaringen en moeilijkheden die het leven haar gebracht heeft, gelooft Isabel nog steeds dat je “…je passies moet volgen. Het is cruciaal voor hen te vechten. Ongeacht wat!”

Zij heeft iets belangrijks opgemerkt, namelijk dat “spijtig genoeg niet iedereen in staat is de eigen talenten te ontdekken. Soms worden we niet goed genoeg gestuurd om ze te ontdekken. Soms is de begeleiding niet voldoende om te begrijpen dat we eigenlijk op zoek moeten gaan naar die talenten.” Ongeacht het moment waarop we ons bevinden, moeten we altijd de tijd nemen om onze blik naar binnen te richten en op zoek te gaan naar onze talenten, te ontdekken wat ons passioneert en ze vervolgens na te jagen met het uiteindelijke doel gelukkig en tevreden te zijn.

Fabrice en Chantal benadrukken meer het belang van je eigen, innerlijke stem. Chantal erkent waar ze berouw van heeft en zegt dat “ze meer had moeten luisteren [naar zichzelf] dan naar de mensen rond [haar]”. Fabrice gaat akkoord en maakt een verwijzing naar innerlijke muziek: “We moeten luisteren naar onze innerlijke muziek.”En hij geeft ons advies over de hoe we die muziek kunnen horen: “Je moet de tijd nemen om naar jezelf te luisteren en de beslissingen die je dient te nemen gedurende je leven niet te overhaasten.” Verder waarschuwt Fabrice ons ervoor dat “we omringd door alle vrienden, familie en externe dagelijkse invloeden onze kans op geluk kunnen mislopen. We besteden niet genoeg aandacht aan onze innerlijke stem en riskeren het onszelf pas te ontdekken op 40-jarige leeftijd als we realiseren dat we de hele tijd bezig zijn geweest met dingen waarvan we niet genieten.” Naast jezelf beter te leren kennen, suggereert hij “dat je jezelf accepteert, je vergissingen accepteert en niet te streng bent voor jezelf”“, om je leven meer genietbaar te maken.

Vivier, wiens eerste boek weldra gepubliceerd wordt in België, vindt dat het mogelijk is gepassioneerd te zijn zonder over enige talenten te beschikken net zoals het mogelijk is getalenteerd te zijn zonder gepassioneerd te zijn door die talenten. De ideale situatie zou een combinatie van beide zijn: getalenteerd zijn en gepassioneerd zijn door je talenten. Misschien komt het er gewoon op neer je passies en talenten correct te identificeren? Vivier benadrukt “het belang van je passies als prioriteit te stellen vòòr je financiële inkomen” en hij moedigt jongeren sterk aan het leven te confronteren: “Wees onafhankelijk, pas je niet aan ten opzichte van anderen en begin te ontdekken hoe mooi het leven is!”

Dit is de eerste reeks met adviezen van senioren. Klik hier om meer adviezen te zien >>

 
Meer informatie over het “Senioren en Jongeren” project kan je vinden hier.